1. A cefre tárolására kiválasztott edény legyen légmentesen zárható, könnyen tisztítható!
 2. Edényünket használat előtt alaposan mossuk ki.
 3. A cefrézni kívánt gyümölcsünknek megfelelő érett, ép és egészséges gyümölcsnek kell lennie. Olyan, amit szívesen meg is ennénk!
 4. Növényvédő szerektől, talajbaktériumoktól mentes gyümölcsből lehet minőségi cefrét előállítani.
 5. Darabolás: annak érdekében, hogy a gyümölcsünkből a gyümölcscukor az erjedés folyamán minél könnyebben és gyorsabban alkohollá alakuljon, érdemes azt minél apróbb darabokra vágni. Nem kellően pépesített gyümölcsből kizárólag kompótot lehet főzni, pálinkát semmiképpen sem!
 5. TILOS a csonthéjas gyümölcsök magját (barackfélék, cseresznye, meggy, szilva) a cefrébe tenni – a cián mérgező! Magozni kell!
 6. Pektinbontás: alma, körte, birs esetén szinte elengedhetetlen! A pektinbontás a sejtfal lebontását segíti – almatermésűek estén a kihozatal növelése, az erjedés jobb lezajlása végett javasolt a használata.
 7. Cukor: 100 liter cefréhez maximum 4kg cukrot rakjon 4 liter meleg vízben elkeverve.
 8. Ha Ön a maximalista, akkor tegyen a cefréhez borélesztőt. Ez bármely mezőgazdasági boltban kapható. Használata az élesztő hátlapján található!
Fontos:
az erjesztő tartályokat maximum 80%-ig szabad csak megtölteni, mivel az erjedés során nemcsak a cefre hőmérséklete, de a térfogata is megnő!
– az erjesztő tartályok folyamatosan, légmentesen legyenek lezárva (pl: ecetsavas fertőzés, penészgomba fertőzés veszélye miatt), ugyanakkor biztosítani kell a szén-dioxid szabad távozását! Ennek érdekében tegyen a hordó tetejére egy követ vagy téglát, míg a cefre forr.
– Fontos, hogy az erjedéskor biztosítsuk az optimális 15-20 °C-ot.
– Az erjedés alatt kétnaponta “csömöszölni” kell (ez a bunda lenyomását jelenti). A cefrét ne kevergesse, mert kikeveri belőle az alkoholt.
A kierjedt cefre ismertetőjegyei:
• a “bunda-réteg” eltűnik,
• a buborék képződés megszűnik,
• a gyümölcsre jellemző, tükrös folyadék megjelenik.
Kész cefre tárolása: az utóerjedés befejeztével a tároló edényünket 100%-ig töltjük és légmentesen lezárjuk, 5 °C-on tároljuk.